2021. január 19., kedd

Az ortodox szent keresztség szertartása

 

 

A Szülőasszony avatási rendje

 

Az avatandó asszony gyermekével vagy anélkül megjelenvén a templom bejáratánál, a Pap epitrakelionba öltözve kezdi:

 

Pap: Áldott a mi Istenünk öröktől fogva, most és mindenkor és mindörökkön örökké.

 

F.: Ámin.

Szent Isten, Szent Hatalmas, Szent Halhatatlan irgalmazz nekünk (3-szor)

Dicsőség az Atyának és Fiúnak és Szent Léleknek, most és mindenkor és mindörökkön örökké.

Ámin.

Szentséges Háromság, irgalmazz nekünk. Urunk, könyörülj a mi bűneinken. Uralkodónk, bocsásd meg törvényszegéseinket. Szent keresd fel és gyógyítsd meg a mi betegségeinket, a Te Nevedért.

Uram irgalmazz. (3-szor)

Dicsőség az Atyának és Fiúnak és Szent Léleknek, most és mindenkor és mindörökkön örökké. Ámin.

Mi Atyánk, Ki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te Neved, jöjjön el a Te Országod, legyen meg a Te akaratod, miképpen a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma; és bocsásd meg a mi vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek, és ne vígy minket kísértésbe, hanem szabadíts meg a gonosztól.

 

Pap: Mert tiéd az Ország, a hatalom és a dicsőség, az Atyáé, a Fiúé és a Szent Léleké, most és mindenkor és mindörökkön örökké.

 

F.: Ámin

Napi Tropár felolvasása

Dicsőség az Atyának és Fiúnak és Szent Léleknek, most és mindenkor és mindörökkön örökké. Ámin

Minden szentek és Isten Szülőjének imái által, add nekünk a Te békédet, és irgalmazz nekünk, mint könyörületes.

 

Ezután a Pap keresztet vet rájuk és az asszony fejét érintve mondja:

 

Könyörögjünk az Úrhoz.

 

F: Uram Irgalmazz.

 

Pap: Mindenható Úristen, a mi Urunk Jézus Krisztusnak Atyja, Ki igéddel az eszes és az értelem nélküli természetet alkottad és a nemlétből mindeneket létrehoztál, téged kérünk, hozzád esedezünk: tisztítsd meg a kegyességed által megtartott s most szent egyházadhoz járuló N. szolgálódat minden vétektől és szennytől, és méltasd őt, hogy szent titkaidban kárhozat nélkül részesüljön, (Ha a gyermek meghalt, mondd:) Mert jóságos és emberszerető Isten vagy és néked zengünk dicsőséget, az Atyának és Fiúnak és Szentléleknek, most és mindenkor és mindörökkön örökké. Ámin. (ha a gyermek jelen van, folytasd:)

 

És a tőle született eme kisdedet áldd meg, növeld, szenteld meg, adj neki értelmi erőt, tiszta életet és igazi bölcsességet; mert te hoztad őt létre és megmutattad neki az érzéki és lelki világosságot a te egyszülött Fiad által, kivel áldott vagy, a te legszentebb, jóságos és elevenítő Lelkeddel együtt, most és mindenkor és mindörökkön örökké.

 

F.:Ámen.

 

Pap: Békesség mindnyájatoknak.

 

F.: És a te lelkednek

 

Pap: Fejeiteket hajtsátok meg az Urnák.

 

F: Néked Uram

 

Az anya feletti imádság.

 

Úr Istenünk, ki az emberi nem üdvözlésére e világra jönni kegyeskedtél, tekints N. szolgálódra is, és méltasd őt, hogy a tisztes áldozási rend imádságai által, a te Szent és Egyetemes Egyházadhoz járuljon, a te dicsőséged templomába lépjen, és a te legtisztább testedben és véredben részesüljön; a negyven nap leteltével oldozd fel őt minden testi tisztátalanságtól és lelki szennytől, hogy méltóvá tétetvén a te szent hajlékodban való megjelenésre, velünk együtt dicsőítse a te legszentebb nevedet, az Atyáét és Fiúét és Szentlélekét, most és mindenkor és mindörökkön örökké.

 

F.: Ámin

 

Pap: Könyörögjünk az Úrhoz.

 

F: Uram Irgalmazz.

 

A gyermek feletti imádság.

 

A pap keresztet vetvén reá, mondja:

 

Úr Istenünk, Ki mint kisded negyvenedik napon, házassági viszonyt nem ismerő szűz Máriától, a te szent anyádtól törvényszerűleg a templomba vitettél és jámbor Simon karjain hordoztattál, áldd meg a mindenek Teremtője előtt megjelent eme kisdedet is, és növeszd fel őt minden jó és előtted kedves dologra; s kisdedek valódi oltalmazója, szent kereszted jelével távolíts el tőle minden ellenséges erőt, hogy a szent keresztség által, melynek felvételére méltónak találtatott, nyerje el országod választottjainak részét s velünk együtt őriztessék meg az egyvalóságú és osztatlan Háromság szent malasztjával. Mert téged illet minden dicsőség, hála és imádat, a te kezdet nélküli Atyáddal és e te legszentebb, jóságos és elevenítő Lelkeddel együtt, most és mindenkor és mindörökkön örökké.

 

F.: Ámin

 

Pap: Békesség mindnyájatoknak.

 

F.: És a te lelkednek

 

Pap: Fejeiteket hajtsátok meg az Urnák.

 

F: Néked Uram

 

Bevezeti a templomba mondván:

 

Bevezettetik Isten szolgája (szolgálója) N. az Atyának és Fiúnak és Szentléleknek nevében. Ámin.

 

Bemegy a te házadba, imádkozik szent templomodban. (Zsolt. 8.)

 

A templom közepén.

 

Bevezettetik Isten szolgája (szolgálója) N. A templom közepén dicsőít téged.

 

Ha a gyermek, leányka, a képállvány ajtaja elé, ha pedig fiú, akkor a szentélybe viszi mondván:

 

Most bocsátod el Uram, a te szolgádat a te igéd szerint békességben; mert látták szemeim a te Üdvözítődet, kit rendeltél minden népek színe elé, világosságul a pogányok megvilágosítására és dicsőségül a te népednek, Izraelnek. (Lukács 2, 29.)

 

Átadja a gyermeket az anyjának, szentelt vízzel hinti öt mondván:

 

A mindenható Atya és Fiú és Szentlélek Isten békessége és áldása szálljon reád, és maradjon teveled mindenkor. Ámen.

 

Elbocsátás.

 

Pap.: A mi üdvösségünkért a jámbor Simon karjain nyugodott Krisztus igaz Istenünk, az ő legtisztább Anyjának s minden szenteknek esedezései által, könyörüljön rajtunk és üdvözítsen minket, mint jóságos és emberszerető. Ámin.

 

 

Fölvétel a katekumenek közé

 

A pap háromszor lehel a keresztelendő arczára mondván:

 

Az Atyának + és Fiúnak + és Szentléleknek + nevében. Ámin.

 

Ráteszi jobbkezét a gyermek fejére s következő imát mondja:

 

Könyörögjünk az Úrhoz.

 

F.: Uram irgalmazz.

 

Pap: A te nevedben, igazságnak Úristene, és a te egyszülött Fiad és Szentlelked nevében teszem föl kezemet védőszárnyaid alá menekülő és szent nevedhez járuló N. szolgádra. Távolítsd el tőle ama régi tévelyt, töltsd be őt magad iránti hit, remény és szeretettel, hogy ismerje meg, miképp te vagy az egyedüli igaz Isten és a te egyszülött Fiad, a mi Urunk Jézus Krisztus és a te Szentlelked. Add, hogy mindenekben parancsolataid szerint járjon, s amik előtted kedvesek, azokat cselekedje; mert a ki azokat megcselekszi, él azok által (Gal. 3, 12) írd be őt az élet könyvébe, fogadd be örökséged nyájába. Dicsőíttessék ő benne a te szent neved és kedves Fiadé, a mi urunk Jézus Krisztusé és elevenítő Szentlelkedé. Legyenek szemeid mindenkor irgalommal őrajta és füleid figyelmesek könyörgésének szavára. Vidámítsad meg őt kezeinek műveiben s minden nemzedékében; hogy imádván és dicsőítvén a te nevedet, nagynak és fölségesnek valljon téged és dicsérjen élete minden napján. Mert téged magasztalnak minden mennyei Erők és tiéd a dicsőség, az Atyáé és Fiúé és Szentléleké, most és mindenkor és mindörökkön örökké.

 

F.:Ámin

 

Imádságok a gonosz szellemek kiűzésére.

 

Pap: Könyörögjünk az Úrhoz.

 

F.:Uram irgalmazz.

 

Első ima:

 

Pap: Megfedd téged sátán az Úr, ki e világra jött és az emberek között lakozott, hogy zsarnokságodat lerontsa s az embereket kötelékedből megszabadítsa; ki a keresztfán az ellenséges erőket meggyőzte, amikor a nap elsötétült, a föld megrendült, a sírok megnyíltak s a szentek testei föltámadtak; ki halálával eltiporta a halált és megsemmisítette a halálbirodalom uralkodóját, azaz téged sátán! Kényszerítelek téged Isten nevében, ki megmutatta az életfáját s annak megőrzésére kétélű tüzes karddal kerubokat rendelt. Légy kitiltva! Annak nevében kényszerítelek, ki a tenger színén mint szárazon járt és a szélvésznek parancsolt, kinek tekintete kiszárítja a vizek mélységét és fenyítése elenyészti a hegyeket; mert most is Ő parancsol néked általunk: rettegj, menj ki és távozzál e teremtményből és vissza ne térj, ne találkozzál ő vele, ne környékezd őt sem éjjel, sem nappal, sem reggel, sem délben, hanem menj a te földalatti országodba, az Ítélet meghatározott nagy napjáig. Féljed a kerubokon trónoló és a mélységekbe látó Istent, kitől rettegnek az angyalok, arkangyalok, fejedelemségek, hatalmak, erők, uralmak és trónusok, a sokszemű kerubok és a hatszárnyú szeráfok; kitől reszket az ég, a föld, a tenger s mind a mi bennük van. Menj ki és távozzál Krisztus Istenünknek e megjelölt és újonnan választott harcosától! Annak nevében kényszerítelek, ki a szelek szárnyain jár s ki angyalait égő tűzzé teszi; menj ki és távozzál e teremtményből minden erőddel és angyalaiddal együtt. Mert megdicsőíttetett az Atya és Fiú és Szentlélek neve, most és mindenkor és mindörökkön örökké.

 

F.: Ámin.

 

Pap: Könyörögjünk az Úrhoz.

 

F.: Uram Irgalmazz.

 

Második ima:

 

Pap: Isten az, a Szent, aki értelmet meghaladó és minden munkájában és hatalmában kifürkészhetetlen, ki előre írta neked, ó ördög, az örök kárhozat büntetését, aki rajtunk, hasztalan szolgáin, keresztül, parancsolja neked, és minden veled működő erőnek, hogy távozz attól, akit az Úr Jézus Krisztus, a mi igaz Istenünk nevében újonnan megpecsételtek. Felszólítalak téged, legrosszabb, tisztátalan, gonosz, utálatos és idegen szellemet, Jézus Krisztus hatalmánál fogva, kié minden hatalom a mennyben és a földön, és aki azt mondta a siket és néma démonnak: „Parancsolom neked, menj ki belőle, és többé bele ne menj!” Indulj! Nyugtázd erődnek hiábavalóságát, melynek még a sertések felett sem volt hatalma. Ne feledd, ki rendelte el, saját kérésed alapján, hogy bele menj a disznócsordába. Féld az Istent, Kinek parancsára létrejött a föld a vizek felett, Ki megalkotta az egeket, hegyeket és völgyeket, homokot állított a tengernek határként, és biztonságos utat teremtett a vad vizeken keresztül; Kinek érintésére füstöt vetnek a hegyek; Ki a fényességet, mint köntöst vette magára kifeszítvén az égboltozatot, mint a sátorponyvát; Ki az égi vizek fölé építette hajlékát; ki biztos alapra állította a földet, hogy meg ne inogjon sohasem; Ki előhívja a tenger vizeit és kiönti a föld színére. Gyere és távozz attól, akit felkészítenek a szent megvilágosodásra. Parancsolok neked, Jézus Krisztus Urunk üdvözítő szenvedése, drága teste és vére, és félelmetes eljövetele által; mert Ő eljön és nem fog késlekedni, hogy megítélje az egész földet, valamint téged és a veled szolgáló hatalmat a tűz gyehennájára vessen, átadva téged a külső sötétségnek, ahol a férgük el nem pusztul, és a tüzük ki nem alszik. Mert megdicsőíttetett az Atya és Fiú és Szentlélek neve, most és mindenkor és mindörökkön örökké.

 

F.: Ámin.

 

Pap: Könyörögjünk az Úrhoz.

 

F.: Uram Irgalmazz.

 

Harmadik ima:

 

Pap: Úr Száváoth, Izrael Istene, minden betegség és fájdalom Orvoslója! Tekints kegyesen a te N. szolgádra (szolgálódra), méltasd őt atyai látogatásodra és minden sátáni cselvetést taszíts el tőle, fedd meg és űzd ki belőle a tisztátalan lelkeket, tisztítsd meg kezednek művét s ellenállhatatlan hatalmadnál fogva vesd gyorsan lábaid alá ellenségedet; adj N. szolgádnak győzelmet a sátán és a tisztátalan szellemek fölött, hogy a tőled nyert kegyelem által méltóvá tétessék halhatatlan és mennyei titkaidra és dicsőítsen téged, Atyát és Fiút és Szentlelket, most és mindenkor és mindörökkön örökké.

 

F.: Ámin.

 

Pap: Könyörögjünk az Úrhoz.

 

F.: Uram Irgalmazz

 

Uralkodó Urunk, ki az embert saját képedre és hasonlatosságodra teremtetted s jogot adtál neki az örök életre; kit nem vetettél meg a bűnbeesés után sem, hanem Fölkentednek megtestesülése által üdvözítetted a világot: önmagad Uram, fogadd be mennyei országodba az ellenség rabságából megváltott e teremtményedet is. Nyisd meg értelmi szemeit, hogy tündököljön benne Evangéliumod napjának világossága. Adj életéhez fénylő angyalt, ki megmenti őt minden ellenséges kísértéstől, bántalomtól, a déli gonosz támadásától (Zsolt 90, 6.) és tisztátalan gondolattól.

 

Itt a pap + alakban háromszor lehel a gyermek homlokára, szájára és mellére és háromszor mondja:

 

Űzz ki belőle, szívében fészkelő és rejtőző minden gonosz és tisztátalan szellemet!

 

Azután folytatja:

 

A tévely szellemét, a gonoszság szellemét, a bálványimádás és mindennemű fösvénység szellemét, a hazugság és az ördög ösztönzéséből benne működő érzéki tisztátalanság szellemét; tedd őt Krisztusod szent nyájának lelki juhává, egyházad tisztes tagjává, országod fiává és örökösévé: hogy parancsolataid szerint élvén s a keresztpecsétet sértetlenül, a köntöst pedig szennytelenül megőrizvén, elnyerje országod dicsőültjeinek boldogságát! A te egyszülött Fiadnak kegyelme, irgalma és emberszeretete által, kivel áldott vagy, a te legszentebb, jóságos és életet adó Lelkeddel együtt, most és mindenkor és mindörökkön örökké.

 

F.: Ámin

 

Most napnyugat felé fordítván a keresztelendőt, felemelt kezekkel, a pap háromszor kérdezi:

 

Pap: Ellene mondasz-e a sátánnak, az ő minden cselekedeteinek és minden szolgálatának és minden kevélységének? (3-szor)

 

Felelet: Ellene mondok.

 

Kérdés: Ellene mondottál-e a sátánnak? (3-szor)

 

Felelet: Ellene mondottam.

 

Pap: Lehelj és köpj reá.

 

Kelet felé visszafordítva, letett kezekkel, kérdi:

 

Pap: Egyesülsz-e Krisztussal? (3-szor)

 

Felelet. Egyesülök.

 

Pap: Egyesültél-e Krisztussal? (3-szor ismételve az alábbiakat a hitvallásig bezáróan)

 

Felelet: Egyesültem.

 

Pap: Hiszel-e Benne?

 

Felelet: Hiszek benne, mint Királyban és Istenben.

 

Hitvallás

 

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek, minden látható és láthatatlan dolgoknak Teremtőjében; és az egy Úr Jézus Krisztusban, Istennek egyszülött Fiában, aki az Atyától minden időknek előtte született; a Világosságtól való Világosságban, igaz Istentől való igaz Istenben, aki született és nem teremtetett, aki egylényegű az Atyával és aki által mindenek lettek; aki miérettünk, emberekért és a mi üdvösségünkért leszállt a mennyekből és megtestesült a Szent Lélektől és Szűz Máriától és emberré lett; aki keresztre feszíttetett miérettünk Poncius Pilátus idejében, és szenvedett és eltemettetett, és feltámadott a harmadik napon az Írások szerint; és felment a mennyekbe és ül az Atyának jobbján; és újból eljő dicsőséggel, ítélni élőket és holtakat, és az Ő Országának nem lesz vége; és a Szent Lélekben, Úrban és Éltetőben, aki az Atyától ered, akit az Atyával és Fiúval együtt imádunk és dicsőítünk, aki a próféták által szólott. Hiszek egy, szent, egyetemes és apostoli Egyházban. Egy keresztséget vallok a bűnök bocsánatára. Várom a holtak feltámadását és az eljövendő örök életet. Ámin.

 

Pap: Egyesültél-e Krisztussal? (3-szor)

 

Felelet: Egyesültem.

 

Pap: Hajolj is le, és imádd Őt!

 

A keresztelendő a földig hajolván mondja:

 

Imádom az Atyát, a Fiút és a Szentlelket, az egylényegű és oszthatatlan Háromságot!

 

Pap: Áldott az Isten, ki akarja, hogy minden ember üdvözüljön és az igazság ismeretére jusson, most és mindenkor és mindörökkön örökké. Ámen.

 

Pap: Könyörögjünk az Úrhoz.

 

F.: Uram Irgalmazz.

 

Imádság.

 

Pap: Uralkodó Istenünk hívd a te N. szolgádat szent fölvilágosításodhoz és méltasd őt szent keresztséged nagy malasztjára; vetkőztesd ki őt régi állapotából és újítsd meg az örök életre. Töltsd be őt Szentlelked erejével. Krisztusoddal való egyesülésre, hogy többé ne a testiség rabja hanem a te országod bajnoka legyen. A te egyszülött Fiadnak akarata és könyörületessége által, kivel együtt áldott vagy, most és mindenkor és mindörökkön örökké.

 

F.: Ámen.

 

A Szent keresztség Szertartása

 

 

A pap bemegy az ikonosztáz mögé és fehérbe öltözik majd, mialatt minden gyertyát meggyújtanak, körbetömjénezi a keresztelő medencét.

 

Pap: Áldott az Atya és Fiú és Szentléleknek országa, most és mindenkor és mindörökkön örökké.

 

F.: Ámin.

 

Békességes ekténia

 

Pap: Békességben könyörögjünk az Úrhoz.

 

F.: Uram Irgalmazz

 

Pap: A fentről való békességért és lelkünk üdvösségéért könyörögjünk az Úrhoz.

 

F.: Uram Irgalmazz

 

Pap: Az egész világ békéjéért, Isten szent egyházainak jólétéért, és a mindenek egyesüléséért könyörögjünk az Úrhoz.

 

F.: Uram Irgalmazz

 

Pap: Ezért a szent hajlékért és azokért, akik abba hittel, áhítattal és isteni félelemmel járnak, könyörögjünk az Úrhoz.

 

F.: Uram Irgalmazz

 

Pap: Szentséges atyánkért, N. Metropolitáért, N. püspökünkért (érsekünkért), a tisztes papságért, a Krisztusban szolgáló diakónusok rendjéért, az egész egyházi rendért és a népért könyörögjünk az Úrhoz.

 

F.: Uram Irgalmazz

 

Pap: Isten oltalmazta országunkért könyörögjünk az Úrhoz.

 

F.: Uram Irgalmazz

 

Pap: Ezért a városért (faluért, helységért), minden városért és vidékért, és mindazokért, akik azokban hittel élnek, könyörögjünk az Úrhoz.

 

F.: Uram Irgalmazz

 

Pap: Hogy a Szentlélek alászállásának erejével és működésével megszenteltessék ez a víz, könyörögjünk az Úrhoz.

 

F.: Uram Irgalmazz

 

Pap: Hogy szálljon le rá a megváltás kegyelme, és a Jordán áldása, könyörögjünk az Úrhoz.

 

F.: Uram Irgalmazz

 

Pap: Hogy a Szentháromság tisztító működése szálljon le erre a vízre, könyörögjünk az Úrhoz.

 

F.: Uram Irgalmazz

 

Pap: Hogy védelemül szolgáljon ez a víz minden látható és láthatatlan ellenség támadása ellen, könyörögjünk az Úrhoz.

 

F.: Uram Irgalmazz

 

Pap: Hogy aki megkereszteltetik benne méltóvá váljék a romolhatatlan királyságra, könyörögjünk az Úrhoz.

 

F.: Uram Irgalmazz

 

Pap: Hogy a fény gyermekévé és az örök áldás örökösévé váljék, könyörögjünk az Úrhoz.

 

F.: Uram Irgalmazz

 

Pap: Hogy Krisztus Istenünk halálának és feltámadásának részesévé váljék, könyörögjünk az Úrhoz.

 

F.: Uram Irgalmazz

 

Pap: Hogy Krisztus Istenünk félelmetes napján szeplőtlenül megőrizze a Keresztség öltözetét és a Szentlélek zálogát, könyörögjünk az Úrhoz.

 

F.: Uram Irgalmazz

 

 

Pap: Hogy ez a víz tisztító újjászületéssé váljék számára a bűnök bocsánatára és a romolhatatlanság öltözetévé, könyörögjünk az Úrhoz.

 

F.: Uram Irgalmazz

 

Pap: Hogy az Úr felfigyeljen a mi esedezésünk hangjára, könyörögjünk az Úrhoz.

 

F.: Uram Irgalmazz

 

Pap: Hogy megszabaduljunk minden csapástól, haragtól, veszélytől és kényszertől, könyörögjünk az Úrhoz.

 

F.: Uram Irgalmazz

 

Pap: Oltalmazz, üdvözíts, irgalmazz és őrizz meg minket, Isten, a Te kegyelmeddel.

 

F.: Uram Irgalmazz

 

Pap: Szentséges, tisztaságos, fölöttébb áldott, dicsőséges Nagyasszonyunkról, Istennek Szülőjéről és Örökszűz Máriáról minden szentekkel együtt megemlékezvén, önmagunkat és egymást, és egész életünket Krisztus Istenünknek ajánljuk.

 

F.: Néked Uram

 

Pap: Nagy vagy te Urunk és felségesek a te műveid és nincsen szó, mely elégséges volna a te

csodatételeid magasztalására! (3-szor)

 

Pap: Mert te, saját akaratod szerint, a nemlétből létrehoztál mindeneket, és hatalmaddal fenntartod teremtményeidet és gondviseléseddel kormányozod a világot. Te négy fő elemből foglaltad össze alkotmányaidat és az esztendő körét négy évszakkal koszorúztad. Tőled rettegnek az összes szellemi erők, téged magasztal a Nap, téged dicsőít a Hold, néked hódolnak a csillagok. néked engedelmeskedik a világosság, előtted remegnek a mélységek, néked szolgálnak a forrásvizek. Te kirerjesztéd az égboltot mint a sátorfödelet, te megerősítetted a földet a vizek felett, körülövezted fövénnyel a tengert és a lélegzésre levegőt teremtettél. Néked szolgálnak az arkangyali erők, téged imádnak az angyali karok, néked zengnek örök dicséretet, a sokszemű Kerubok és a hatszárnyú Szeráfok, kik szüntelenül környeznek téged és körülötted lebegvén, szárnyaikkal fedik orcájukat a te megközelíthetetlen dicsőséged félelmétől. Mert te, ki felfoghatatlan, örökkévaló és kimondhatatlan Isten vagy, leszállottál a földre és szolgai alakot vévén magadra, hasonlóvá lettél az emberekhez. Mert te, óh Uralkodó, a végtelen irgalmasságodnál fogva, nem tűrhetted, hogy az emberi nem az ördög által gyötörtessék, hanem eljöttél és megváltottál minket. Mi megvalljuk a te végtelen kegyelmedet, hirdetjük irgalmadat s nem titkoljuk el jótéteményeidet. Úgy Urunk! A te megjelenésed fényes ünnepén, minden teremtményed dicsőít téged; mert te természetünk szülötteit szabadokká tetted, a Szűznek méhét születésed által megszentelted; mert te, ki Istenünk vagy, a földön megjelentél és közöttünk lakoztál; mert te a Jordán folyó habjait, Szentlelkednek mennyből való leküldése által megszentelted és az ott rejtőző kígyók fejeit összetörted;

 

A pap 3-szor + alakban a vízre lehel mondván:

 

Te tehát emberszerető Király, jer most is a te Szentlelked lejövetele által és szenteld meg ezt a vizet! (3-or.)

 

Pap: Részesítsd azt a megváltás kegyelmében, a Jordán áldásában, tedd a romolhatatlanság forrásává és a megszentelés ajándékává: hogy szolgáljon nekünk bűneink bocsánatára, betegségeink gyógyítására, a gonosz szellemek elűzésére. És legyen e víz minden ellenséges erőnek megközelíthetetlen és angyali erővel teljes, meneküljenek tőle azok, akik teremtményeid ellen összeesküsznek, mert én Uram a te nevedet hívtam segítségül, mely csodálatos, dicsőséges és félelmetes az ellenség számára.

 

 A pap két ujjával 3-szor keresztet rajzol a vízbe és a következőket mondja:

 

Törjön össze minden ellenséges erő a Kereszt jele alatt! (3-szor)

 

Pap: Hozzád imádkozunk Urunk, add hogy távozzon tőlünk minden légi és láthatatlan szellem, és ne engedd, hogy a sötétség démona elrejtőzzön ebben a vízben, hogy egy gonosz szellem, elsötétítve a gondolatokat és megzavarva az elmét, leereszkedjen abba azzal aki keresztelkedik. Hanem változtasd, mindennek Ura, ezt a vizet a megváltásnak és megszentelődésnek, a test és a lélek megtisztításának, a kötelékek feloldozásának, a bűnök megbocsátásának, a lélek megvilágosításának, az újjászületés tisztulásának, a szellem megújulásának, a örökbefogadás ajándékának, a romolhatatlan öltözetnek, és az élet forrásának vízévé. Mert te mondtad Uram, hogy: „Mosakodjatok és tisztuljatok meg, távolítsatok el minden gonoszt lelketekből”. Te vagy, ki a víz és a Szentlélek által megadtad nekünk a magasságból, az újjászületés kegyelmét. Nyilvánítsd ki magad Urunk ebben a vízben, és engedd, hogy az abban megkeresztelkedő átalakuljon a régi én levetkőzésére, mely a megtévesztés vágyaitól romlott, és felvehesse az újat, mely megújíttatott annak képére, aki őt teremtette. Annak érdekében, hogy a keresztség által halálodhoz hasonlóan, feltámadásodban is részesülhessen, és megőrizve a Szentlélek ajándékát és gyarapítva a kegyelem előlegét, meghívást kapjon arra, hogy az elsőszülöttek közé számláltasson, kiknek a nevei fel vannak jegyezve a mennyek országában, benned Urunk és Istenünk, Jézus Krisztus. Mert tiéd az Ország, a hatalom és a dicsőség, az Atyáé, a Fiúé és a Szent Léleké, most és mindenkor és mindörökkön örökké.

 

F.: Ámin

 

Pap: Békesség mindnyájatoknak.

 

F.: És a te telkednek.

 

Pap: Fejeiteket hajtsátok meg az Urnák.

 

F.: Néked Uram. (Hosszan)

 

Imádság a jelöltek (katekumenek) olajának megszentelésére.

 

A pap háromszor lehelvén az olajra, melyet a keresztszülő tart, és azt + alakban háromszor megjelölvén, mondja:

 

Könyörögjünk az Úrhoz.

 

F.: Uram Irgalmazz.

 

Pap: Uralkodó, atyáinknak Úristene, ki a Noé bárkájában levőknek engesztelődésed jeléül, szájában olajfaágat hozó galambot küldöttéi, s ez által a vízözöntől való megszabadulást és az isteni malaszt titkát jelképezted; később pedig az olajfa terményét szentségeid teljességéül rendelted; önmagad Uram! Szentlelked ereje, működése és lejövetele által áldd, + meg ezt az olajat, és add, hogy az a romolhatatlanság kenete és az igazság fegyvere legyen és a test és lélek megújulására s minden ördögi, cselvetés elűzésére szolgáljon, hogy mindnyájan, kik azzal megkenetnek, vagy abban más módon részesíttetnek, minden gonosztól megszabaduljanak. A te, és a te egyszülött Fiad és legszentebb jóságos és elevenítő Lelked dicsőségére, most és mindenkor és mindörökkön örökké.

 

F.: Ámin.

 

Pap: Figyeljünk

 

A pap, 3-szor kántálva az emberekkel Alleluja, 3-szor keresztet rajzol a vízre az olajjal.

 

Pap: Áldott az Isten, ki megvilágosít és megszentel minden világra jövőt, most és mindenkor és

mindörökkön örökké.

 

F.: Ámin.

 

A pap a jelöltek olajával + alakban keni a gyermek Homlokát, mondván:

 

Megkenetik Istennek szolgája (szolgálója) N. a vigasság olajával, az Atyának és Fiúnak és Szentléleknek nevében; hogy megnyíljék elméje keresztény hitünk titkainak és igazságainak megértésére, elismerésére és befogadására.

 

Mellét kenvén mondja:

 

Lelkének és testének gyógyulására; hogy szeresse az Úristent teljes szívéből, teljes lelkéből, teljes elméjéből; és felebarátját, mint önnön magát.

 

Vállait kenvén mondja:

 

Hogy örömest vegye magára Krisztus kedves igáját és kegyelettel viselje az ő könnyű terhét és vesse el magától a testi gyönyöröket.

 

Füleit kenvén mondja:

 

Szolgáljanak fülei a hit tanításának meghallgatására és az isteni Evangélium igéinek befogadására.

 

Kezeit kenvén mondja:

 

Hogy szennytelenül emelje föl kezeit a szentekhez és cselekedjék igazat minden időben és áldja az Urat.

 

Lábait kenvén mondja:

 

Hogy Krisztus parancsai szerint járjon.

 

 

Keresztelés

 

 

Majd mikor az egész test meg lett kenve, a pap kelet felé fordítva megkereszteli a katekument, háromszor teljesen a víz alá merítvén őt, mi alatt a következőket mondja:

 

Kereszteltetik Isten szolgája (szolgálója) N. (első alámerítés) az Atyának. Ámin. (második alámerítés) És Fiúnak. Ámin. (Harmadik alámerítés) És Szentléleknek. Ámin. Nevében.

 

Olvastatik a 31-ik Zsoltár,

 

Boldogok, akiknek vétkei bocsánatot nyertek, és akiknek bűneit eltakarta Isten. Boldog a férfi, akinek az Úr nem számítja be a bűnt, és akinek ajkán nincs álnokság. Amíg hallgattam, csontjaim megöregedtek állandó jajgatásomban. Mert éjjel-nappal rám nehezedett kezed, nyomorúságra jutottam, midőn tövis is fúródott belém. Bűnömet elismertem, és nem titkoltam el vétkemet. Így szóltam: „Megvallom magam ellen hamisságomat az Úrnak, és megbocsátottad szívem istentelenségét.” Ezért minden szent imádkozzék hozzád alkalmas időben, akkor még a nagy vizek áradása sem fog hozzá közeledni. Te vagy menedékem a szorongatástól, mely körülvett engem, te, én örömöm, ments meg a körben rám leselkedőktől! „Értelmet adok neked és oktatlak az útra, melyen járj, és rajtad lesz a szemem. ”Ne legyetek értelmetlenek, mint a ló és az öszvér! Fékkel és zabolával szoríthatod meg azok állát, nem közelednek hozzád! Sok csapás sújtja a bűnöst, az Úrban bízót pedig irgalom veszi körül. Vigadjatok az Úrban és örvendjetek, igazak, és büszkélkedjetek mindnyájan, egyenes szívűek!

Öltöztetéskor

 

Pap: Felöltöztetik Isten szolgája (szolgálója) N. az igazság köntösébe, az Atyának és Fiúnak és Szentléleknek nevében. Ámen.

 

Majd a következőt énekli a 8. hangon:

 

Add nékem a fény öltözékét, Óh legirgalmasabb Krisztus Istenünk, Ki a fényességet, mint köntöst öltöd magadra.

 

Bérmálás

 

 

Pap. Könyörögjünk az Úrhoz.

 

F.: Uram irgalmazz.

 

Imádság.

 

Áldott vagy te mindenható Úristen, minden jónak kútfeje s az igazság napja! ki a te egyszülött Fiadnak, a mi Istenünknek megjelenése által, a sötétségben lévőkre az üdvözülés világosságát árasztottad s nekünk méltatlanoknak, a szentelt vízben, boldogító megtisztulást és az éltető kenetben, isteni megszentelést ajándékoztál; ki mostan is eme újonnan megvilágosított szolgádat víz és Lélek által újjászülni kegyeskedtél, bűneinek bocsánatot ajándékozván. Magad Urunk, mindenek legkegyesebb Királya! ajándékozd neki a te szent, mindenható és imádandó Lelked ajándékának pecsétjét is és Krisztusod szent testében és drága vérében való részesülést. Őrizd meg őt a te szentségedben, erősítsd meg az igaz hitben, szabadítsd meg őt a gonosztól s annak minden csalárdságaitól; tartsd meg lelkét üdvösséges félelmed által tisztaságban és igazságban, hogy minden cselekedetei és szavai által kedvedet teljesítvén, mennyországodnak fiává és örökösévé legyen. Mert te vagy a mi Istenünk, a könyörület és üdvösség Istene; és téged dicsőítünk Atya és Fiú és Szentlélek, most és mindenkor és mindörökkön örökké.

 

F.: Ámen.

 

Bérmaolajjal kenve a megkeresztelt homlokát, szemeit, orrát, száját, füleit, mellét, kezeit és lábait, mondja:

 

A Szentlélek ajándékának pecsétje. Ámen.

 

A pap megáldja a keresztelő vízben az újonnan keresztelt keresztelői keresztjét, és a nyaka köré helyezi, majd egy meggyújtott gyertyát nyújt át neki, mondván:

 

Vedd ezen égő gyertyát és igyekezzél egész életedben a hit és jó cselekedetek világosságával tündökleni, hogy midőn eljő az Úr, a szentekkel egyetemben fényesen léphess elébe és akadálytalanul mehess be az ő mennyei dicsőségének palotájába, s együtt uralkodhassál vele végtelen időkre. Ámen.

 

Ezek után a pap megmossa a kezeit és 3-szor körültömjénezi a keresztelő medencét, a keresztszülők és a keresztelt epitrakelionját fogván követik őt, miközben éneklik:

 

F.: Akik Krisztusban keresztelkedtetek, Krisztusba öltözködtetek. Alleluja. (3-szor)

 

F.: Dicsőség az Atyának és Fiúnak és Szent Léleknek, most és mindenkor és mindörökkön örökké.

Ámin.

 

F.: Krisztusba öltözködtetek

 

F.: A kik Krisztusban keresztelkedtetek, Krisztusba öltözködtetek. Alleluja.

 

Pap: Figyeljünk.

 

F.: Prokimen 3. hang

 

Az Úr világosságom és szabadulásom kitől féljek. Vers. ki Úr életem oltalmazója kitől remegjek? (Zsolt. 26, 1.)

 

Pap. Bölcsesség!

 

F.: Felolvasás Szent Pál apostolnak a Rómaiakhoz irt leveléből. (6, 3 – 11.)

 

Pap. Figyeljünk!

 

F.: Atyámfiai! Vagy nem tudjátok, hogy mindnyájan, akik megkeresztelkedtünk Krisztus Jézusra, az ő halálára keresztelkedtünk meg? Eltemettek tehát vele együtt a halálba a keresztség által, hogy amint az Atya dicsősége feltámasztotta Krisztust a halottak közül, éppúgy mi is új életben járjunk. Ha ugyanis eggyé lettünk vele halálának hasonlóságában, úgy majd a feltámadásában is egy leszünk vele. Hisz tudjuk: a régi embert bennünk azért feszítették meg vele együtt, hogy a bűn teste elpusztuljon, s ne szolgáljunk többé a bűnnek. Mert aki meghalt, az felszabadult a bűn alól. Ha tehát meghaltunk Krisztussal, hisszük, hogy Krisztussal együtt élni is fogunk, mert tudjuk, hogy Krisztus, miután feltámadt a halottak közül, már nem hal meg, s a halál többé nem uralkodik rajta. Mert halála egyszer s mindenkorra való halál volt a bűnnek; az élete azonban élet az Istennek. Ti is úgy tekintsétek tehát magatokat, hogy meghaltatok a bűnnek, de éltek az Istennek Krisztus Jézusban.

 

Pap: Békesség néked

 

F.: És a te lelkednek

 

Pap: Bölcsesség

 

F.: Alleluja. (3-or.)

 

Pap: Bölcsesség, igazhívők! Hallgassuk a szent Evangéliumot. Felolvasás Szent Máté evangéliumából. (28, 16 – 20.)

 

F.: Dicsőség néked Uram.

 

Pap: Figyeljünk! A tizenegy tanítvány pedig elment Galileába, arra a hegyre, ahova Jézus rendelte őket. Amikor meglátták őt, leborultak, bár egyesek még kételkedtek. Jézus odament és azt mondta nekik: »Nekem adatott minden hatalom a mennyben és a földön. Menjetek tehát, és tegyetek tanítvánnyá minden népet. Kereszteljétek meg őket az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevében, és tanítsátok meg őket arra, hogy megtartsák mindazt, amit parancsoltam nektek! És íme, én veletek vagyok minden nap a világ végéig! Ámin.

 

F.: Dicsőség néked Uram. Dicsőség néked.

 

Kettős Ekténia.

 

Pap: Könyörülj rajtunk Isten a te nagy irgalmasságod szerint, kérünk téged hallgass meg minket és könyörülj.

 

F.: Uram irgalmazz. (3-or.) 

 

Pap: Könyörögjünk még a mi istenszerető N. püspökünkért, lelki atyáinkért, s Krisztusban minden atyánkfiáért.

 

F.: Uram irgalmazz. (3-or.)

 

Pap: Könyörögjünk még Isten szolgái N. és N. keresztszülőknek élete, békéje, egészsége, üdvössége és bűneiknek bocsánatáért.

 

F.: Uram irgalmazz. (3-or.)

 

Pap: Könyörögjünk még Isten most fölvilágosított szolgájáért N.-ért, hogy megőriztessék a hit tiszta vallásában, tökéletes ájtatosságban és Krisztus parancsolatainak teljesítésében, élte minden napjain.

 

F.: Uram irgalmazz. (3-or.)

 

Pap: Mert irgalmas és emberszerető Isten vagy és téged dicsőítünk, az Atyát és Fiút és Szentléleket, most és mindenkor és mindörökkön örökké.

 

F.: Ámen.

 

Pap: Dicsőség néked Uram. Dicsőség néked.

 

F.: Dicsőség az Atyának és Fiúnak és Szent Léleknek, most és mindenkor és mindörökkön örökké.

Ámin. Uram Irgalmazz (3-szor), Adj Áldást Atyánk.

 

Pap: János által a Jordánban megkeresztelt Krisztus igaz Istenünk, az ő legtisztább Anyjának és minden szenteknek esedezései által, könyörüljön rajtunk és üdvözítsen minket, mint jóságos és emberszerető.

 

F.: Ámen.

 

A hetedik nap imádsága.

 

Pap: Könyörögjünk az Úrhoz.

 

F.: Uram irgalmazz.

 

Pap: Úr Istenünk, ki a keresztségi fürdő teljessége által megszenteled a benned hívőket: áldd + meg e kisdedet is, és a te áldásod szálljon fejére; és ahogy Sámuel próféta által megáldottad Dávid királyt: úgy az én bűnös kezem által áldd meg N. szolgád fejét is, és szállj le reá Szentlelkeddel, hogy előrehaladva az életkorban, a késő vénségig dicsőítsen téged, és lássa Jeruzsálem javait élte minden napjaiban. Mert téged illet minden dicsőség, tisztelet és hódolat, az Atyát és Fiút és Szentlelket, most és mindenkor és mindörökkön örökké.

 

F.:Ámin.

 

Pap: Békesség mindnyájatoknak.

 

F.: És a te lelkednek

 

Pap: Fejeiteket hajtsátok meg az Urnák.

 

F: Néked Uram (lassan)

 

A pap szivaccsal letörli a bérmaolajat az újonnan kereszteltről, miközben a következőket mondja:

 

Megkereszteltettél. Megvilágosultattál. Megbérmálkoztál. Megszentelődtél. Tisztára mosdattál. Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. Ámin.

 

 

V. Felnyírás

 

 

Pap: Könyörögjünk az Úrhoz.

 

F.: Uram irgalmazz.

 

Pap: Uralkodó Úristenünk, ki a halandókat saját képeddel tisztelted meg, értelmes lélekkel és tisztességes testtel látva el őket, hogy a test szolgálja az értelmes lelket. A fejet a legtetejére helyezted, és bele ültetted az érzékszervek többségét, melyek nem zavarják egymást, eközben a fejet hajjal borítottad, hogy ne sérüljön az időjárás váltakozásaitól, és minden végtagot a legmegfelelőbben illesztetted egymáshoz, hogy azokon keresztül néked adjon hálát mindenki, a fő alkotómesternek. Te magad, Uralkodó, aki a Te kiválasztott edényeden, Pál apostolon keresztül megparancsoltad nekünk, hogy mindent a te dicsőségedre tegyünk, áldd meg N. szolgádat (szolgálódat), aki azért jött, hogy az első áldozatot az ő hajának megvágásával hozza meg. Áld még meg Keresztszüleit is, és add, hogy mindig a te törvényeden elmélkedhessenek és azt tegyék, ami számodra kedves.

 

Pap: Mert irgalmas és emberszerető Isten vagy és néked zengünk dicsőséget, Atyának és Fiúnak és Szentléleknek, most és mindenkor és mindörökkön örökké.

 

Pap: Békesség mindnyájatoknak.

 

F.: És a te lelkednek

 

Pap: Fejeiteket hajtsátok meg az Urnák.

 

F: Néked Uram (lassan)

 

Pap: Úr Istenünk, ki a keresztségi fürdő teljessége által megszenteled a benned hívőket: áldd + meg e kisdedet is, és a te áldásod szálljon fejére; és ahogy Sámuel próféta által megáldottad Dávid királyt: úgy az én bűnös kezem által áldd meg N. szolgád fejét is, és szállj le reá Szentlelkeddel, hogy előrehaladva az életkorban, a késő vénségig dicsőítsen téged, és lássa Jeruzsálem javait élte minden napjaiban. Mert téged illet minden dicsőség, tisztelet és hódolat, az Atyát és Fiút és Szentlelket, most és mindenkor és mindörökkön örökké.

 

Pap: Mert tiéd az Ország, a hatalom és a dicsőség, az Atyáé, a Fiúé és a Szent Léleké, most és mindenkor és mindörökkön örökké.

 

F.: Ámin

 

A pap felnyírja az újonnan kereszteltet, mondván:

 

Lenyíratja fejének haját Isten szolgája (szolgálója) N. az Atyának és Fiúnak és Szentléleknek nevében. Ámin

 

Kettős Ekténia.

 

Könyörülj rajtunk Isten a te nagy irgalmasságod szerint, kérünk téged hallgass meg minket és könyörülj.

 

F.: Uram irgalmazz. (3-or.) 

 

Könyörögjünk még a mi istenszerető N. püspökünkért, lelki atyáinkért, s Krisztusban minden atyánkfiáért.

 

F.: Uram irgalmazz. (3-or.)

 

Könyörögjünk még Isten szolgái N. és N. keresztszülőknek élete, békéje, egészsége, üdvössége és bűneiknek bocsánatáért.

 

F.: Uram irgalmazz. (3-or.)

 

Könyörögjünk még Isten most fölvilágosított szolgájáért N.-ért, hogy megőriztessék a hit tiszta vallásában, tökéletes ájtatosságban és Krisztus parancsolatainak teljesítésében, élte minden napjain.

 

F.: Uram irgalmazz. (3-or.)

 

Pap: Mert irgalmas és emberszerető Isten vagy és néked zengünk dicsőséget, Atyának és Fiúnak és Szentléleknek, most és mindenkor és mindörökkön örökké.

 

F.: Ámen.

 

Pap: Dicsőség néked Uram. Dicsőség néked.

 

F.: Dicsőség az Atyának és Fiúnak és Szent Léleknek, most és mindenkor és mindörökkön örökké.

Ámin. Uram Irgalmazz (3-szor), Adj Áldást Atyánk.

 

Pap: János által a Jordánban megkeresztelt Krisztus igaz Istenünk, az ő legtisztább Anyjának, tisztes és dicső próféta előhírnök és keresztelő Jánosnak, a szent nevezetes és minden dicséretreméltó Apostoloknak, szent igaz isten ősöknek Joákimnak és Annának, Szent N. (az újonnan keresztelt Szentje), N. (A templom Védőszentje), Szent N, kire a mai napon emlékezünk, és minden szenteknek esedezései által, könyörüljön rajtunk és üdvözítsen minket, mint jóságos és emberszerető.

 

F.: Ámin.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.